Япония планира да пази в тайна чувствителни патенти

Страната засилва защитата на ключовите си индустрии

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

 

 

 

Япония ще въведе закон, който пази чувствителните патенти в тайна, като същевременно компенсира кандидатите, които са се отказали от лицензионни такси. Това се случва в момент, в който страната увеличава усилията си за защита на ключови индустрии, съобщи Nikkei, без да разкрива откъде е получила информацията.

Съгласно законопроекта правителството ще преглежда заявките за патенти на технологии, които потенциално могат да се ползват от военните, например за разработката на ядрени оръжия или квантови технологии. Патентите, които могат да представляват риск за националната сигурност, няма да бъдат разкривани. Кандидатите няма да могат да подават заявки за патенти в други страни, допълва вестникът, цитиран от Bloomberg.

Правителството ще обяви новата рамка още през януари и планира тя да влезе в сила през фискалната 2023 г.

Япония бърза да повиши устойчивостта на веригата на доставките си и да диверсифицира рисковете, след като различни индустрии – от автомобилната до тази за електроника, се сблъскаха с глобалния недостиг на компоненти. Премиерът Фумио Кишида заяви, че националната икономическа сигурност е основен стълб в стратегията за растеж на Япония.

Страната ще проверява покупките на оборудване от ключови инфраструктурни оператори на телекомуникационни и енергийни мрежи, както и от финансови компании, пише Nikkei.

Според статията правителството ще компенсира печалбата от лицензи за период от около 20 години въз основа на сравнимите патенти. Освен това държавата ще създаде екип с членове от Министерството на отбраната, Секретариата за национална сигурност и други агенции, който ще разглежда патентните заявки.

По статията работи: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. https://www.investor.bg/

Balkanite Net